Határon átnyúló óvodai partnerség-tavasz

BIG AT-HU: Winzendorfi óvodások élményteli tavaszi látogatása a soproni Lewinszky Anna Gyakorló Óvodában

2018. április 17-én az „Oktatási együttműködések az AT-HU határ régióban – BIG AT-HU” elnevezésű projekt Határon átnyúló óvodai partnerségi programjának keretében látta vendégül a Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda az alsó-ausztriai Winzendorf-Muthmannsdorf Tartományi Óvoda óvodásait és kísérő pedagógusait. Közel 40 osztrák és magyar óvodáskorú gyermek vett részt az élményekkel teli, a tavasz ébredését ünneplő kétnyelvű óvodai nap programján.

 

 

A közös óvodai napon Dr. Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja valamint Kozák Tamásné, óvodavezető köszöntötték a résztvevő gyermekeket és felnőtteket. A Pedagógiai Karon, melynek gyakorló óvodájaként működik Sopronban a házigazda óvoda, többek között német nemzetiségi óvodapedagógusokat is képeznek, ezáltal a hat óvodapedagógus hallgató, akik szorgalmasan segítettek és közreműködtek a nap folyamán, jelentős tapasztalatokkal gazdagodott a rendezvény révén.   

A program, mely a tavasz ébredése köré fonódott, különböző magyar és német nyelvű gyermekelőadásokkal folytatódott, mint például körjátékok, dalok és játékos mesefeldolgozások, melyek nagyszerű élményeket jelentettek a résztvevők számára. Ezt követően a pillangókat barkácsolhattak az óvodások valamint közösen játszhattak, mely során szabadon felfedezhették az óvoda kínálta lehetőségeket, játékokat és játékszereket, illetve egészen természetes módon, gátlások nélkül kommunikálhattak egymással, észrevétlenül megtapasztalva az idegen nyelv használatát.

 

 

A kétnyelvű óvodai rendezvény zárásaként Judith Holzinger, a vendég óvoda vezetője megköszönte a magyar vendéglátó meghívását és elmondta mennyire örül, hogy a gyermekek hasznos tapasztalatokat gyűjthettek a szomszédos országban idegen nyelvi környezetben: „A gyermekek fejében nincsenek határok, előítéletek nélkül mennek oda egymáshoz. Ez az, amit a felnőttek a gyermekektől tanulhatnak.”

Az osztrák pedagógusok is tapasztalatokban gazdag napot tölthettek el, hiszen megismerhették a magyar óvoda napirendjét és az óvodapedagógus képzést valamint beleláthattak mindennapjaikba.

A Winzendorf-Muthmannsdorf Tartományi Óvodában játékos ráhangolódás formájában van jelen a magyar nyelv, míg a SOE Lewinszky Anna Gyakorló Óvodában a német nyelv a mindennapok része. Így mindkét óvodavezető különös örömét fejezte ki a partnerségük iránt, hiszen e kezdeményezéssel a BIG AT-HU projekt lehetővé tette és teszi a gyermekek számára, hogy interkulturális tapasztalatokkal gazdagodjanak, valamint életszerű szituációkban használják a szomszédos ország nyelvét, ezért az osztrák gyermekek a magyar tudásukat tehették próbára, míg a soproni óvodások a német nyelvet gyakorolhatták.

A rendezvény az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A Együttműködési Program támogatásával, az Alsó-ausztriai Tartományi Hivatal Óvodai Osztályának, mint a BIG AT-HU projekt vezető partnerének és a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft, mint magyar projektpartner szervezésében és közreműködésével valósult meg.

 

Elérhetőség

Aranykapu Tagóvoda

9400 Sopron, Ferenczy J.u.5.
Tel.: 99/518-711, 0630-618-4992
E-mail: gyakovoda@uni-sopron.hu