Német nemzetiségi hét 2020

Hagyományőrzés a Ciróka csoportban

            Hagyományainkhoz híven ebben az évben is megrendeztük a német nemzetiségi hetet a csoportunkban. A folyosón régi hangszerekből állítottunk ki néhányat, tangóharmónikát, gitárt, citerát, kürtöt. A gyerekekkel minden nap feldolgoztunk egy témát a régi időkből.

            Hétfőn a népi játékokkal ismerkedtünk meg. Ugró iskoláztunk, kipróbáltuk a bilickét, malmoztunk. Elsétáltunk a Lewinszky oviba és megnéztük a csoportok által kiállított régi kor használati tárgyait, melyet a „fekete – fehér” szlogen jellemzett.

            A keddi napon lakodalmas játékot játszottunk és helyi hagyomány szerint babos pogácsát sütöttünk a gyerekekkel.

            A szerda, a régi mesterségek napja volt, ahol elsősorban a bányászatot emeltük ki, de szóba került a pék, cipész és a poncichterek élete is.

            A tánc sem maradhatott el. Csütörtökön német nemzetiségi táncokat tanultunk, előtérbe helyezve a helyi és Sopron környéki szokásokat.

            A hét megkoronázása a pénteki német nemzetiségi nap volt, melyet a szülőkkel, nagyszülőkkel közösen tartottuk meg a német nemzetiségi zene témában. A reggeli időszakban hangszereket készítettünk a gyerekekkel. Vendégünk Baranyai Konrád tangóharmónikás volt, aki zenével, énekkel varázsolta közénk a régi idők hangulatát. Ezen a napon is sokat táncoltunk, már a szülőkkel és a gyerekekkel készített hagyományőrző süteményeket is együtt fogyasztottuk el.

            Ismét beigazolódott, hogy a német nemzetiségi hagyományok ápolása feladatunk itt az óvodában, hiszen ezen programok megélésével örökíthető át a gyerekekbe a régi idők mindennapjai.

Elérhetőség

Aranykapu Tagóvoda

9400 Sopron, Ferenczy J.u.5.
Tel.: 99/518-711, 0630-618-4992
E-mail: gyakovoda@uni-sopron.hu